De voordelen van meertaligheid
Op mondiaal niveau een woordje meespreken is cruciaal in onze internationaal georiënteerde maatschappij. Als je minstens twee vreemde talen spreekt zullen je carrièrekansen behoorlijk toenemen, evenals je zelfvertrouwen.
Een uitgebreide talenkennis staat niet alleen goed op jouw cv of is niet alleen handig op reis. Onderzoek laat zien dat het leren van een andere taal ook je denkvermogen kan bevorderen. Tweetaligheid heeft bepaalde cognitieve voordelen en bevordert de prestaties van de hersenen. Je creëert dus niet alleen nieuwe kansen door een nieuwe taal te leren, je wordt er ook nog eens slimmer van. Je leert sneller besluiten nemen en meertalige personen hebben pas op latere leeftijd last van de eerste dementiesymptomen. Door het spreken van een vreemde taal worden de hersenen uitgedaagd en leer je beter denken in een probleemoplossend kader. Ook het geheugen verbetert. Het brein is een soort spier en spieren werken nu eenmaal beter als ze geregeld worden getraind.
Eentalige volwassenen vertonen gemiddeld op de leeftijd van 71,4 de eerste tekenen van dementie. Bij personen die meerdere talen spreken steken deze symptomen pas de kop op bij een gemiddelde leeftijd van 75,5. Hier spelen uiteraard nog andere factoren mee zoals opleidingsniveau en fysieke gezondheid.
Last but not least: Het niveau van je eigen moedertaal verbetert, juist doordat je een nieuwe taal leert. Door de nieuwe taalstructuren leer je anders naar je moedertaal te kijken en leer je bewuster om te gaan met grammaticale mechanismen. Mensen die veel met taal bezig zijn communiceren correcter en vaak ook efficiënter.
Het leren van een vreemde taal geeft je zelfvertrouwen een boost.